Friday, April 27, 2007

Nesimtirea romanilor

Am dat peste un articol foarte interesant, care merita citit: "Un secol de nesimtire"
http://www.evz.ro/article.php?artid=300389

Se pare ca nu suntem asa de ieri, de azi, ci de cam o suta de ani... Se pare ca lenea, lipsa de caracter, nepasarea, nerespectarea legii, coruptia si taraganarea in afaceri, neincrederea in sine, resemnarea ne sunt caracteristici de mult inradacinate.

„Omul din Apus face opere durabile, pe cand romanul improvizeaza. Romanul nu munceste metodic, ci in salturi, are lungi perioade de odihna, iar la nevoie da in branci. Romanul considera nerespectarea legii un titlu de marire si de putere” spunea filosoful Constantin Radulescu Motru in anii '30.

Ideea articolului este ca am devenit asa din cauza turcilor si a comunistilor. De pe vremea turcilor romanii au fost siliti la lipsa de caracter, dar regele Carol a reusit sa ne "civilizeze" putin. Din pacate, au venit comunistii si ne-au intors inapoi cu o suta de ani din punctul asta de vedere... Iar acum, in democratie, nu mai exista norme morale sau sociale. Toti sunt "smecheri" si "fac ce vrea muschii lor".

Uitati-va la sfarsitul articolului, la profilul de personalitate al europeanului si al romanului, realizat in 2005 (dati zoom sa intelegeti). Am observat ca singurele caracteristici la care stam la fel ca europenii sunt tolaranta, generozitatea si spiritul de echipa. In rest, suntem cam la "doua casute" distanta de ei. Inclinam spre a fi dezorganizati, necinstiti, superficiali, visatori, agresivi, conservatori, incordati. Si alt lucru care mi se pare important: ei au mentalitate de conducatori, iar noi, de executanti.

O intrebare ar fi - ce e de facut ca sa ne civilizam? Unii spun ca trebuie sa treaca cateva generatii, altii spun ca ne va trage Uniunea Europeana dupa ea. Eu sunt sceptica...

6 comments:

Anonymous said...

Deosebit de interesant acest articol si mai ales graficul care reprezinta profilul de personalitate al romanului, comparativ cu europeanul, in 2005.

Eu zic ca de atunci, lucrurile s-au schimbat si mai in rau. Suntem la egalitate la insusirea numita toleranta si spirit de echipa ! Fals ! Poate in 2005 !
Peste tot ne inconjoara numai intoleranta si nerabdare, traim intr-un stress nebun. Pentru o mica neatentie, pe strada sau oriunde, intr-un magazin, unde din greseala ai lovit pe cineva, si imediat ti-ai cerut scuze, se reverasa asupra ta un potop de invective, iar daca indarznesti sa ripostezi, risti un scandal de proportii. Este frecvent, mi s-a intaplat si am asistat in jurul meu la asa ceva de nenumarate ori. De accea indraznesc sa generalizez.
In asemenea situatii europeanul, cu multa rabdare iti accepta scuzele cu un zabet stanjenit, iar americanul, mai mult, te intreaba si daca te poate ajuta cu ceva. Totusi un lucru este de mentionat : daca la europeni/americani acesta atitudine este de fatada, la romani, invectivele sunt profunde, din suflet. Noi traim sentimentele la cote inalte.

Suntem egali la spiritul de echipa. Ma indoiesc intr-un mod extrem de serios ! Multa lume nu stie ce este aceea o echipa. Nu il practicam, suntem individualisti. Am remarcat situatia in care, lucrand intr-o echipa, a aparut spiritul de concurenta in cadrul echipei, in loc sa se manifeste fata de echipele adverse. Acesta atutudine nu a facut altceva decat a slabit echipa.

De ce suntem nesimtiti? Din cauza turcilor, apoi a comunistilor … poate… Cred totusi ca acesta trasatura s-ar putea atenua, in timp, in mult timp, cu conditia sa incepem sa facem ceva. Si eu cred ca un bun inceput ar fi : sa respectam si sa aplicam legile in Romania, pe acelea pe care le avem.

Carmen Boer said...

Si eu sunt de parere ca poporul roman s-a nascut cu aceasta trasatura...Din pacate, ma lovesc de "ea" in fiecare zi. Pe strada, in autobuz, la supermarket...it'a everywhere:) Trecand mai departe de gluma, pot sa marturisesc ca singurele momente in care imi doresc cu ardoare sa plec si sa nu ma mai intorc in tara mea, sunt acelea in care gradul de nesimtire al celor din jurul meu depaseste limitele pe care le pot suporta. Imi revin in cateva minute, ore, si nu mai vreau sa plec. Dar, din pacate, cred ca aceasta problema, mai bine zis, trasatura transformata in problema, nu se va rezolva niciodata. Oameni nesimtiti (scuzati expresia) vor fi mereu in Romania, nu vor incerca sa se schimbe, ba mai rau, vor transmite mai departe aceasta educatie, impiedicand tara noastra sa evolueze. Speranta moare ultima...daca mai sus numita nesimtire nu o sufoca si pe aceasta.

Anonymous said...

Sunt uimit de cat de bine seamana descrierea romanului facuta la inceputul secolului trecut cu ceea ce vedem azi. Deci, 100 de ani au trecut peste noi ca rata prin apa. Totusi sunt de acord cu autorii articolului,europenii ne vor trage dupa ei, fie ca vrem fie ca nu. Ca asa suntem noi, putem respecta legea si buna cuviinta doar cu biciul la capul nostru..

Anonymous said...

marea problema a romanilor cred eu, a fost intotdeauna faptul ca din cauza intamplarilor din istorie, nu am avut timp sa ne cream un set de valori nationale. o data la 50 de ani contextul istoric s-a schimbat, iar valorile au fost date peste cap. poate daca nu veneau comunistii,sa ne invete ca "cine-i harnic si munceste are tot ce vrea/ cine-i lenes si chiuleste are tot asa" poate alta era situatia...
ce putem face? putem iesi din tara, sa vedem cum e la altii...sa ne intoarcem, sa le urmam exemplul celor mai din vest... iar guvernul, tre sa puna amezi mai mult decat usturatoare... parerea mea:D

Anonymous said...

Suntem irecuperabili! in general romanii raspund cu:"Daca ala nu face (strange, curata, spala, cere scuze, respecta legea etc) eu de as face-o? cu mentalitatea asta nu ajungem nicaieri. Poate sa ne traga Europa cat vrea, tot codasi o sa ramanem.

Anonymous said...

Romanul nu stie altceva decat distractie, lene, vicii, manele, femei, mancare si bautura. Sunt unii care weekend de weekend se duc la mare sau la munte, fac gratare, asculta manele, umplu padurile si spatiile verzi de gunoaie, parca sunt niste barbari. Nu au respect nici fata de natura, nici fata de oameni ba chiar nici fata de ei insisi, se poarta ca niste animale. Acum nu mai faci diferenta intre tineri si batrani, femei si barbati ba chiar si copii, toti au acelasi comportament brutal, salbatic, animalic. Este urat ceea ce se intampla, dar din pacate nu prea exista solutii pentru ceea ce se intampla in societatea romaneasca contemporana pentru ca meltenii sunt prezenti la toate nivelurile, de la Traian Basescu pana la nea Vasilica, portarul de la groapa de gunoi. Societatea romaneasca este bolnava, sufera si alaturi de ea suferim si noi, cei cativa care cat de cat ne mai pastram echilibrul psihic si moral. Pacat!