Iata cum functioneaza. Personajul real isi creeaza un avatar, pe care il personalizeaza cum isi doreste, avatar care il reprezinta in joc. Acesta este comandat cu tastatura si mouse-ul si poate sa faca orice: merge, alearga, construieste, vinde, cumpara, creeaza arta, discuta cu celelalte dubluri ale unor persoane reale, experimenteaza comportamente uneori neacceptate in lumea reala. Iar partea cea mai interesanta a jocului este ca prin intermediul internetului si al cardului bancar, poti trimte bani in joc pentru a-ti cumpara cele necesare si invers, daca esti afacerist in lumea virtuala iti poti transforma banii artificiali in bani adevarati.

Succesul Second Life a determinat compania Sony sa creeze si ea un joc asemanator, numit Home, care are imbunatatiri fata de concurenta. Incepand din toamna, posesorii de Playstation3 vor putea comunica, se vor putea juca unii cu altii si vor putea sa imparta continut multimedia. Home va fi mai avansat decat Second Life, in sensul ca instrumentele de alcatuire a avatarului vor fi mult mai fine, utilizatorii vor putea comunica si prin voce (spre deosebire de Second Life, unde se foloseste dar Chat sau Instant Message), posibilitatile de amenajare a locuintei vor fi nenumarate, iar marile companii sunt invitate sa-si deschida filiale si in joc.
Aceasta “a doua lume” a cuprins deja foarte multi utilizatori, numarul de locuitori din Second Life depasind deja populatia Finladei.
Intrebarea mea este: ce efecte poate avea aceasta “joaca de-a Dumnezeu”? Am discutat intr-un post anterior despre pericolele internetului, iar acest gen de jocuri mi se par putin cam prea mult. Daca deja persoanele isi abandoneaza meseria din viata reala pentru a se dedica jocului, cred ca, pentru unii oameni, virtualul incepe sa inghita realul.