Second Life este un joc online al carui numele este edificator, pentru ca acesta ofera utilizatorilor sansa de a-si crea o viata virtuala, in care pot face absolut orice le trece prin cap.
Iata cum functioneaza. Personajul real isi creeaza un avatar, pe care il personalizeaza cum isi doreste, avatar care il reprezinta in joc. Acesta este comandat cu tastatura si mouse-ul si poate sa faca orice: merge, alearga, construieste, vinde, cumpara, creeaza arta, discuta cu celelalte dubluri ale unor persoane reale, experimenteaza comportamente uneori neacceptate in lumea reala. Iar partea cea mai interesanta a jocului este ca prin intermediul internetului si al cardului bancar, poti trimte bani in joc pentru a-ti cumpara cele necesare si invers, daca esti afacerist in lumea virtuala iti poti transforma banii artificiali in bani adevarati.
Exista deja persoane care si-au lasat meseria reala pentru a-si construi o afacere in joc si au castigat sume mari (o profesoara a castigat cu magazinul sau virtual 250 000 de dolari!).
Succesul Second Life a determinat compania Sony sa creeze si ea un joc asemanator, numit Home, care are imbunatatiri fata de concurenta. Incepand din toamna, posesorii de Playstation3 vor putea comunica, se vor putea juca unii cu altii si vor putea sa imparta continut multimedia. Home va fi mai avansat decat Second Life, in sensul ca instrumentele de alcatuire a avatarului vor fi mult mai fine, utilizatorii vor putea comunica si prin voce (spre deosebire de Second Life, unde se foloseste dar Chat sau Instant Message), posibilitatile de amenajare a locuintei vor fi nenumarate, iar marile companii sunt invitate sa-si deschida filiale si in joc.
Aceasta “a doua lume” a cuprins deja foarte multi utilizatori, numarul de locuitori din Second Life depasind deja populatia Finladei.
Intrebarea mea este: ce efecte poate avea aceasta “joaca de-a Dumnezeu”? Am discutat intr-un post anterior despre pericolele internetului, iar acest gen de jocuri mi se par putin cam prea mult. Daca deja persoanele isi abandoneaza meseria din viata reala pentru a se dedica jocului, cred ca, pentru unii oameni, virtualul incepe sa inghita realul.
Sunday, April 29, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
Si Simms fost un joc in care puteai sa faci ce vrei, sa iti aranjezi casa, sa te plimbi, sa te mariti, sa ai copii… Dar acolo nu erau bani. Cred ca Second Life ar fi fost doar o modalitate de social networking daca nu erau implicati si banii. Dar asa, uite ca a atras o gramada de oameni carora le surade ideea unei vieti “paralele”, mai ales daca poti sa si castigi bani din asta. Este trist ca in secolul 21 oamenii fug de realitate si se refugiaza in virtual, unde se ascund dupa masti numite avatar.
La prima vedere suna foarte interesant acest joc...second life. Cred ca e foarte challenging la inceput sa te lansezi intr-o lume virtuala in care esti liber sa faci ce vrei, sa nu fii judecat pentru ceea ce faci si mai mult, sa poti scoate si bani din asta. Ca sunt oameni care cad in capcana de a-si proiecta si trai propria viata intr-un astfel de joc, e cum ai zis si tu, un pic cam mult. Insa, cum diversitatea este cea care ne face sa fim unici, trebuie sa existe si astfel de oameni. Sa speram ca tehnologia n-o sa ne "ajute" sa ne intalnim la o bere cu prietenii sau sa facem jogging...:)
second life...hmmm...mi se pare destul de greu sa ne "gestionam" vietile "primare", daramite sa construim noi identitati si noi "realitati". si in plus, cum mai putem stabili limitele dintre realitate si joc, mai ales atunci cand sunt implicati bani? de exemplu, daca cineva din realitate fura pe altcineva din realitate in joc, cum poate fi pedepsit? in joc sau in realitate? mai ales ca banii sunt, totusi, reali?!
Interesanta acest idee de joc, am jucat si eu ceva similar la un moment dat... insa daca ajungi sa traiesti "inside the game" exista posibilitatea ca atunci cand revii "among the living" sa nu mai ai nimic... Gaming-ul este un hobby, chiar un job pentru unii, care ocupa incredibil de mult timp. Ce sa intelegem de aici? Ca tot mai multi fug de real, se ascund in lumi fabricate, unde afirmarea sinelui nu cunoaste limite...
Este un joc super marfa, parerea mea ;) Dupa cum stim toti sunt nemultumiti de cum arata sau ce poseda sau in ce domeniu lucreaza. Prin intermediul jocului poti deveni acel cineva ceea ce m-i se pare o idee super (pacat ca nu m-am gandit eu la asta primul :)) ) Tot ce ramane de facut este sa cumpar jocul si vedem ce se intampla ;)
Aaaa credeam ca ai comment-urile puse pe 'approval' (in ideea ca primesti si notificari cand ai comment-uri :P ) citeste ultimul coment de la primul tau blog post :P
Intrebarea mea este: ce efecte poate avea aceasta “joaca de-a Dumnezeu”? Am discutat intr-un post anterior despre pericolele internetului, iar acest gen de jocuri mi se par putin cam prea mult. Daca deja persoanele isi abandoneaza meseria din viata reala pentru a se dedica jocului, cred ca, pentru unii oameni, virtualul incepe sa inghita realul.
cata profunzime, sa nu te deochi mai mama
lol
Post a Comment